Sarıoğlan İlçesinde ‘Beyaz Ekmek’ Adı Verilen Tuz Hasadı Başladı
KAYSERİ’nin Sarıoğlan ilçesinde bölge halkı tarafından yerel yöntemlerle üretilen ve ‘beyaz ekmek’ olarak adlandırılan tuzun hasat mevsimi başladı. Uzun yıllardır bu geleneği sürdüren ve 30 yıldır tuz çıkaran Ferdi Varol (43), “Sabahın erken saatlerinde mahalleli olarak göle gelip, akşam saatlerinde işimizi tamamlayarak ayrılıyoruz. Geçen yıl tuz yetersizliği yaşandığı için, bu sene tuz daha kıymetli hale geldi. Tuz çıkarmayı özlemiştik” açıklamasında bulundu.
Kent merkezinin 40 kilometre kuzeydoğusundaki Tuzla Gölü, tuz, çamur, sazlıklar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileriyle çevrili olup, doğa severler ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çekmektedir. Göl, göç yolundaki kuş türlerine ev sahipliği yapmakta olup, 1993 yılında 1’inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Türkiye’nin Ramsar alanları listesinde de yer alan Tuzla Gölü, geleneksel yöntemlerle çıkarılan tuz ile bölge halkının temel gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Gölde yaşayanlar, suya batmamak için ‘helik’ adını verdikleri tahta ayakkabıları kullanmaktadırlar. Son yıllarda küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle yaşanan kuraklık ve düşük yağışlar nedeniyle geçen yıl tuz hasadı yapılamamış olsa da, Sarıoğlan ilçesine bağlı Palas Mahallesi sakinleri, bu yıl yeniden ‘beyaz ekmek’ adını verdikleri tuz hasadına başlamışlardır.
‘GÜNLÜK 10 TORBA TUZ ÇIKARIYORUM’
Tuz hasadı sırasında suya batmamak için kullandığı ‘helik’ adını verdiği tahta ayakkabıları hakkında konuşan Ferdi Varol, “12 yaşından beri tuz çıkarıyorum. Mahalleli ve komşularımızla yıllardır bu işi sürdürmekteyiz. Geceden hazırlanan helikleri giyip, çıkardığımız tuzu kızağa koyarak kıyıya taşımaktayız. Bu tuz peynir yapımında sıklıkla kullanıldığı için, peynirin kıvamını arttıran bir özelliğe sahiptir. Şu anda peynir sezonu olduğu için köylerdeki müşterilerimiz beni beklemekteler. Haftalardır tuz hasadı yapmaktayım ve günlük 10 torba tuz çıkarıyorum. Bazı torbaların içindeki suyunu iyice çekmesi için bir gece beklettikten sonra alıyorum. Günlük 500 kilogram tuz hasadı yapmaktayım” şeklinde konuştu.
‘BABAMA YARDIMA GELDİM’
Babasıyla birlikte tuz hasadına katılan Rana Betül Varol, “Babama yardım etmeye geldim. Babam tuzu kızağa taşıyor, biz de kızağın kenarından tuzu torbalara dolduruyoruz. Yorucu olsa da, hep birlikte bu faaliyeti yapmak güzel bir duygu. Oturup, kızağın kenarından tuzu çekmek gerçekten farklı bir deneyim” dedi.
Babasına yardım etmek için göle gelen Beyza Varol da “Babam tuzu kıyıya getirince biz devreye giriyoruz. Sabah erken saatte gelip, işi bitirerek ayrılıyoruz. Erken saatte uyanmak bazen zor olsa da, burada tuz çıkarmak keyifli bir deneyim” şeklinde konuştu.