CHP’li Özgür Karabat’tan ekonomiye uyarı: Yolun sonu ödemeler dengesi krizidir

Özgür Karabat: Türkiye Ekonomisi Kırılma Noktasında!

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Türkiye’nin ekonomik olarak kırılma noktasına geldiğini belirterek, “Döviz şoku riski büyüyor, yolun sonu ödemeler dengesi krizidir” uyarısında bulundu.

Karabat, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını, ancak buna rağmen piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. “Döviz kurları her ne kadar kontrol ediliyor görünse de, kritik bir noktaya gelindi” diyen Karabat, faiz artışına rağmen 19 Mart öncesindeki döviz rezervlerine ulaşılamadığını vurguladı.

Şirketlerin net döviz pozisyon açığının 172 milyar dolara ulaştığını aktaran Karabat, “Herhangi bir kur şoku yaşanması durumunda bu şirketler döviz borçlarını ödeyemez. Ardından zincirleme iflaslar, yüzbinlerce işsiz gelecek” dedi. Karabat, yaşanacak olası bir krizin 2001 yılındaki gibi bankalar üzerinden değil, doğrudan iş dünyası üzerinden gerçekleşeceğini ifade etti.

Özgür Karabat’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“DÖVİZ ŞOKU RİSKİ BÜYÜYOR, YOLUN SONU ÖDEMELER DENGESİ KRİZİDİR!

Hukuksuzluk ve otoriter yönetime geçiş planları, Türkiye ekonomisini artık geri dönülemez noktalara sürüklüyor. Ekonomideki fay hatları büyük kırılmanın eşiğinde.

Döviz kurları her ne kadar kontrol ediliyor görünse de, kritik bir noktaya gelindi. 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldı ama piyasada güven sağlanamadı.

Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki döviz rezervlerine ulaşılamadı. İhracattan ve turizmden gelen dövizle rezervler bir miktar şişirildi. Sonuçta Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede döviz sorunu giderilemedi.

Şirketlerin net döviz pozisyon açığı 172 milyar doları buluyor. 19 Mart’taki gibi herhangi bir kur şoku yaşanması durumunda bu şirketler döviz borçlarını ödeyemez. Ardından zincirleme iflaslar, yüzbinlerce işsiz gelecek.

2001’de bankalar kaynaklı bir kriz yaşanmıştı. Şimdi esas borçlu olan şirketler olduğu için kriz doğrudan iş dünyasını etkileyecek. Cari açığın azalması bu krizin çıkmayacağı anlamına gelmez.

Ekonomiye önceleri sadece yatırımcılar güvenmiyordu. Şimdi ise vatandaşlar da aynı güvensizliği yaşıyor. İnsanlar kötü gün olur düşüncesiyle fiziki altın ve döviz alıp bir köşeye atıyor. Yani hem şirketlerden hem de vatandaştan dövize talep sürüyor.

Banka şubelerinde boş kiralık kasa bulmak neredeyse imkansız. Herkes, “rasyonel politika” diyen Mehmet Şimşek’in hiçbir şey yapmadığını biliyor ve arabanın duvara toslayacağını görüyor.

AKP akıl tutulmasına devam eder ve hukuksuzlukları sürdürürse, Türkiye geri dönülemez bir sürece girecek, ödemeler dengesi krizi yaşayacaktır. Ancak Saray ve onun etrafındaki yiyici güruh bunu görmemek için elinden geleni yapıyor.”

Related Posts

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Enflasyon Polonya’da ters köşe yaptı

Polonya İstatistik Kurumu’nun 30 Haziran 2025 tarihinde açıkladığı öncü verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı 2025 Mayıs’ındaki %4,0 seviyesinden 2025 Haziran’ında %4,1’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,0’ı marjinal de olsa aştı …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarıyla ilgili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını belirtti.

İSKİ’den “tasarruf” çağrısı: İstanbul’un su rezervleri risk altında

İSKİ’den yapılan açıklamada, kentte günde ortalama 3 milyon 500 bin metreküp standartlara uygun içme ve kullanma suyu temin edildiği kaydedildi. İstanbul’a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranının yüzde 67,39’a düştüğü aktarılan açıklamada …

ABD tarifeleri yön değiştirtti: Nike Çin’den tası tarağı topluyor

Nike, Trump’ın gümrük tarifelerinin maliyetini azaltmak için Çin’e bağımlılığı düşürecek. Şirket, üretimi başka ülkelere kaydırmayı hedefliyor.