Baklavalık ve çerezlik fıstığı bir de dolu vurdu: ‘Bu yıl fıstık çok az olacak!’

Antep Fıstığı Üretiminde Gerileme: Şanlıurfa’da Hasarlar Devam Ediyor

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı ürettiğini ancak bu yıl beklenen rekoltenin düşük olacağını belirtti. Akbaş, özellikle Şanlıurfa’da yaşanan afet boyutundaki dolu yağışının ürünlere ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Akbaş, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kışın kuraklık ve son günlerde yaşanan dolu yağışının ürüne büyük zarar verdiğini söyledi. Geçen yıl varlık yılı olarak nitelendirilen bir dönemden geçilirken, bu yıl beklentilerin oldukça düşük olduğunu vurguladı.

Bu yıl rekolte beklentilerini 40 bin tona çeken Akbaş, kuraklığın yanı sıra karagöz oluşumunda yaşanan sıkıntının da gelecek yılın üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Karagöz oluşumunun azlığı nedeniyle gelecek yılın rekoltesinin daha da düşük olabileceğini belirtti.

Ülkemizde fıstıkta iki hasat dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında baklavalık olarak adlandırılan yeşil ürün toplanırken, Eylül ayında çerezlik olarak bilinen kırmızı kabuklu fıstıklar hasat edilir. Ancak bu yıl her iki dönemde de fıstık miktarının oldukça az olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbaş, çiftçilerin daha az hasarla atlatmaları için daha verimli tarım tekniklerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, damla sulamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, devlete ürünlerde meydana gelen dolu zararını ilettiklerini ve sahada gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi.

Son olarak, Akbaş, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımsal ürünlere uygulanacak taban fiyatların çiftçilere yardımcı olacağını belirtti. “Çiftçi desteklenmezse tarımdan uzaklaşır, bu da sektörümüzün istemediği bir durum” dedi ve devletin çiftçilere yardımcı olacağına inancını dile getirdi.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 0,4 yükselişle 10.437,00 puandan başladı.

Fed’in faiz kararı altının kafasını karıştırdı

Fed Başkanı Powell’ın “bekle-gör” mesajı ve Trump’ın ticaret söylemleri altın piyasasını dalgalandırdı. 3364 dolara kadar gerileyen ons altın, Asya alımlarıyla 3414 doları test etti; analistlere göre piyasa yönünü Fed’in temkinli duruşuna ve Çin-ABD gerilimine göre belirleyecek. İşte güncel altın fiyatları…

Benzine indirim geldi mi?

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza önceki gün 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

TL, Dolar karşısında değer kaybeden iki para biriminden biri

Gelişmekte olan ülke para birimleri, son bir ayda ABD Doları karşısında önemli kazanımlar elde ederken, Türk Lirası bu olumlu tablonun dışında kaldı. Bloomberg’in yayımladığı güncel verilere göre, 4 Nisan–7 Mayıs tarihleri arasındaki dönemde incelenen 23 gelişen piyasa para biriminden yalnızca ikisi dolar karşısında değer kaybı yaşadı: Türk Lirası ve Arjantin Pesosu.

Konaklama, enerji ve madende büyüyecek

10’uncu yılını kutlayan alternatif portföy yönetim şirketi RePie Portföy toplam portföy büyüklüğünün 2.5 milyar doları geçtiğini açıkladı. Bu yıl yatırımlarında madencilik, enerji ve konaklama sektörlerine odaklanmayı hedefleyen şirket, portföy büyüklüğünü yıl sonunda 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.