Askeri Alanlardaki Dönüşüm Hızla Devam Ediyor
Ali Can POLAT
Askeri alanların şehir dışına taşınmasına yönelik tepkiler artarken, bu alanlardaki gelişmeler de hız kazanıyor. Askeriyeden boşalan alanlar için ilk olarak ‘yeşil alan’ ya da ‘ulaşılabilir konut’ planları yapılmıştı. Ancak 9 yıl içinde bu alanlarda havuzlu villalar ve lüks siteler yükseldi. Şimdi de boşaltılan bu alanlar borsada hisse senedi olarak satılmaya başlandı.
Bu alanlardan biri İstanbul Başakşehir’deki Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası. Kışlanın imara açılmasını SÖZCÜ gazetesi gündeme getirmişti. Şu anda tutuklu bulunan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe ise, sosyal medya üzerinden, bu alanın acil barınma ihtiyacına yönelik olarak kullanılması gerektiğini belirtmişti. Ancak geçen süre içinde burası ‘gayrimenkul sertifikası’ projesi için değerlendirildi.
250 BİN KİŞİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK PROJE
Emlakkonut’un Damlakent projesi bu alanda hayata geçirilecek. Şehir Plancısı Ceyhan Çılgın, 177 bin kişinin burada yaşayacağının planlandığını belirtiyor ancak kendi incelemesine göre bu rakamın 250 bin kişiye kadar çıkabileceğini ifade ediyor. Projede 5.325 konut bulunacak ve ilk etapta 1.540 konut gayrimenkul sertifikası olarak halka arz edilecek. Gelecekte daha fazla konut üretimi planlanıp planlanmayacağı ise henüz belirsiz.
Ev Sahibi Olmak İçin Ayda 133 Bin TL
Bu evlerden birine sahip olabilmek için borsadan 631 bin 516 adet sertifika almak gerekiyor. Ekonomistlere göre, 36 ay içinde bu kadar sertifika biriktirmek için aylık ortalama 17 bin 542 sertifika alınması gerekiyor. Bu da ayda yaklaşık 133 bin 144 TL’lik bir maliyet demek. Asgari ücretin 22 bin TL olduğu ülkemizde, bu konutlar dar gelirli vatandaşlar için ulaşılamaz bir hedef olarak görünüyor. Bu durumun ise müteahhitler ve zengin yatırımcılar için bir kazanç kapısı olduğu belirtiliyor.
Dava Açanlar Tutuklandı
SÖZCÜ gazetesi, Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’nın imar planı değişikliklerini haber yapmış ve bu alanda lüks konutların yükseleceğini belirtmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Akgün’ün konuya ilişkin açtığı davalar ve İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe’nin raporları da haberde yer almıştı. Günümüzde bu iki isim de tutuklanmış durumda ve bölge, hızla inşaat sektörüne açılıyor.