Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Arıcı: Doğal Gıdaları Tüketirken Dikkat Edilmeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Muhammet Arıcı, doğal gıdaların her zaman olduğu gibi tüketilmesinin doğru olmayabileceğini vurgulayarak, gıdanın pişirme veya fermantasyon gibi bir işlemden geçirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bazı maddelerin pişirilmeden veya mayalanmadan tüketilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Arıcı, gıda üretiminde sürdürülebilirliğin önemine de değindi.

Prof. Dr. Arıcı, geleneksel ürünlerin modern endüstriyel koşullarda üretilmesinin sürdürülebilirlik için önemli olduğunu söyleyerek, bu sürecin gıda güvenliği ve standartlar açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Aynı zamanda, gıda katkı maddelerinin endüstriyel üretimindeki rolünü ve ambalajların gıda güvenliğindeki yerini de vurguladı.

Arıcı, sosyal medyada doğal gıdaların yanlış anlaşıldığını ve ambalajlı gıdalara yönelik olumsuz bir algı oluşturulduğunu belirtti. Doğal bir bitkinin içerisinde toksik maddeler bulunabileceğine dikkat çeken Arıcı, bu nedenle gıdaların doğru şekilde işlenip tüketilmesi gerektiğini savundu.

Çiğ tüketilen bazı gıdaların zararlı olabileceğine de değinen Prof. Dr. Arıcı, toksik olabilen mantar türlerinden tutun da çiğ sebzelerin aşırı tüketiminin guatr hastalığına neden olabileceğini aktardı. Ayrıca, iklim değişikliğinin gıda üretimine olan etkileri ve üreticilerin alması gereken önlemler hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Arıcı, son olarak tüketicilere sorumlu ve bilinçli tüketim yapmaları çağrısında bulunarak, beslenme alışkanlıklarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak

Related Posts

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.